2014. július 8., kedd

Kurvára ne akadj ki, ha szar kritikát kapsz baszki!

A cím magáért beszél, ebben az egyben biztos vagyok és abban is, hogy gerinctelen emberek lakják ezt a Föld nevű bolygót  - valamint itt jön a szokásos mondat, hogy tisztelet a kivételnek.
Nem szeretném sokáig húzni ezt a bejegyzést, de olyan magasra felment az agyvizem, hogy az valami hihetetlen. A problémám az, hogy vannak olyan aranyos, kedves, megértő és tehetséges bloggerek, akik kiakadnak, ha szar kritikát kapnak. Tény itt nálunk a kritikák nem mindig a legbarátságosabb és legkedvesebb hangsúlyban íródnak, de komolyan, kövezzetek meg érte.
Ez nem az a blog, ahol kamuigazságot fogsz kapni, hogy a drága lelki világodat ne sértsük meg. Ha nem viseled el a szar kritikákat ne kérj, vagy olyan embertől kérj, akinek nincs vér a pucájában és a legrosszabb blogra is azt mondja, hogy imádtam, köviiit*-*
Na itt ilyet, egy ízlésficamos, szar blognál tuti nem fogsz olvasni. Csak, hogy röviden összefoglaljam: problémám első fele, hogy néhány okos ember nem tudja mit jelent az, hogy kritika oldal.
A kritika az 'ítélni' jelentésű ókori görög szóból, olyan publicisztikai vagy esszéműfaj, amely valamely művészeti vagy szellemi alkotás - szépirodalmi alkotás, kiadvány - értékelésén, elemzésén keresztül a művészet aktuális állapotáról, eredményeiről ad képet a nagyközönség számára.
Vagyis. Egy kritika során el kell mondanom a véleményem. Nem garantálom, hogy ezt mindig szép, finom, kedves és kulturált hangvételben fog történni. Nekem is megvan a saját ízlésem, DE! ha az ember találkozik egy bloggal, ami tele van helyesírási hibával, egy hányadék a kinézet és az írásmód, ráadásul aznap az már a tizedik Justin Bieber vagy 1D fanfiction, valószínű, nem azt fogom mondani, hogy jó lenne ha változtatnál, hanem elküldök mindenkit melegebb éghajlatra, aki nem rendelkezik némi önkritikával. Ez már személyes dolog lehet érte utálni, vagy a legegyszerűbb mód; nem kérsz kritikát.
Na már most, a következő dolog.
Megírtuk neked a kritikát. Három fajta kritika értékelés születik a blogokról. Az egyik, hogy szerettük, feliratkoztunk rá, felkerült a Büszke falra. A második az a középfinom kategória, hogy drága történelem tanáromat idézzem. Ez az a rész, ahol nem harapunk nagyot, mert látjuk, hogy az író igenis próbálkozik és nem hagyja, hogy eltűnjön a süllyesztőben. És van a harmadik, ahol legszívesebben azt kívánod, bárcsak eltűnne ez a szar a süllyesztőben. Jelen esetben a harmadik variációról szándékozom beszélni.
A kritika elolvasás után az író két dolgot tesz; vagy mélyen magába néz, külső szemlélőként megnézi a blogját és visszaír, ha mer, mert ez is gyakori, hogy nem mernek lényegtelen. Ha visszaírja az író, hogy Köszönöm, gondolkodom rajta akkor már tudjuk, hogy kurvára leszarja, amit írtál neki, nem fog változtatni és ezt a csúnya, gonosz kritikát ki sem teszi a Kritikáim oldalra. Ez van.
És van a második variáció, hogy aktuális páciensünk kiakad.







Olyan aranyos, nem igaz?
Ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy ezt vajon a blog írója írta vagy megkért rá valakit, hogy "lealázzon" minket?
Viszont ez már a szánalmas és nevetséges kategóriába is beleillik. Ha szar kritikát kapsz igenis el kell viselni. Ha minket is megviselne és kiakadnánk, rég nem vezetnénk blogot - lehet néhányan örülnének. Jenni is kapott szar értékelést és én is, Jézusom hányat..de nem az a megoldás, hogy a legalpáribb tudásod előveszed és kinyitod az oboázásra termett szádat. Senki nem mondta, hogy hagyd szó nélkül mikor rossz értékelést kap a munkád, de én nem hiszem, hogy ezen az oldalon bárki olyan értékelést kapott, ami nem mutatja meg a blogja valódi értékét. Valós, igaz és realisztikus értékelést adunk, talán nem a legszebb és legaranyosabb formában.
Minden kritika írónak megvan a saját egyedi stílusa. Én azt tanácsolom, hogy keresd meg a lelki világodnak megfelelő írót és tőle kérj értékelést.
Ha Te, drága Olvasó a mi munkánkat nem igazán tudod elfogadni, akkor sajnálom és örülök, hogy eddig velünk tartottál.
De itt ezen a blogon, soha nem fogsz olyan értékelést kapni, ami kicsit is elferdíti a valóságot. Igyekszünk olyan igaz kritikát írni, ahogy tőlünk telik. Ha rossz értékelést kapsz, annak oka van.
Nem fogjuk magunkat visszafogni, azért, hogy neked jobb legyen. Szokj hozzá, hogy nem mindenkinek tetszik a munkád, mi ezt már megtanultuk.


Nos ennek fényében...valaki szeretne kritikát kérni?

Fannii J.
xx

4 megjegyzés:

  1. Hello, csak jöttem erős egyetértésemet kifejezni. Én sem értem, hogy ezek a blogerinák mint képzelnek magukról. Bár ezek nem is bloggerinák, inkább mondanám őket "fangirlrehasonlítómicsodáknak". Nem tudják elfogadni, ha rossz kritikát kapnak, és a legtöbben azt se képesek beismerni, hogy csak azért van 30+ feliratkozójuk, mert vagy 1D-s a blog, vagy Justin Biever-ös (igen, direkt írtam el, gondolom érezni lehet a szeretet amit a kettő felé irányítok)a blogjuk. És az a legdurvább, hogy elnyomják az összes többi blogot. Most mondom a saját sztorimat. Ránézek egy Justin Bieberes blogra, van 30+ feliratkozója úgy, hogy semmi dizájn, a fejezet tele van képekkel és helyesírási hibákkal és sorolhatnám. És én ott vagyok a Loki fanfiction-ömmel, 22 feliratkozóval, és ha tehetem, mindig fejlesztem a blogot. Tisztába vagyok vele, hogy rövidek a részek, ezért ha kell +1 akár 2 órát ülök a gép előtt a fejezet érdekében, hogy egy kicsit hosszabb legyen, míg a másik blognál van kb 1 World lap hosszúság, ennek a fele ugye a képek. Nem azt mondom, hogy az én blogom perfect, sőt, minden blogom 100% saját, és ha rémesen sikeredik is, ki rakom, mert nincs más, és már így is dolgoztam vele eleget. Tudom, hogy vannak helyesírási hibák a blogban és azt is tudom, hogy melyik rész lett k*rva szar és melyik lett elfogadható. De ezek a bloggerinák az istenek császárok, mert van 30+ feliratkozójuk, csak azé, mert egy bizonyos személy szerepel a történetében. Rajtam kivűl kitudja hány 100 egyedi sztori van, amik megérik az olvasást, de nekik is maximum 20 féliratkozójuk van. De ha persze valaki rosszat mond a JB-s blogra akkor világvége. Sajnos a blogger világ fele már kis csitri, akik csak menőség miatt blogoznak. Szóval, igen, tessék csak elfogadni az igazságot, mert ha egy sima blognál nem fogadják el, akkor az életben még nagyobb szarban lesznek. (True Story: az egyik blogomnál (amit sajna törölnöm kellet) leírtam hogy számomra a legjobb banda a Stuck In Your Radio, ehhez persze egy 1D rajongó hozzá is szólt, amiből szép kis komment háború alakult ki. Komolyan, már az is baj, hogy én a nem annyira híres bandákat szeretem?!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaaa, Ziio.! :)
      Nagyon örültem a kommentednek, tényleg örülök, hogy rajtunk kívül van végre valaki aki egyetért és látja a gondokat, problémákat a BlogVilágban. És az is kifejezetten tetszik, hogy van önkritikád és nem félsz kimondani a véleményed. Becsülendő tulajdonság. Ezzel kapcsolatban már indítottunk kampányt, Tiltólistát vezetünk, de ahogy látjuk a kritika kéréseket, nem sokat értünk el vele.
      Sajnos vannak és lesznek is olyan emberek, akik akkor sem ismerik fel az egyediséget és a jó sztorikat, ha elgáncsolja őket az utcán és néhányszor jó erősen hasba rúgja.
      De nem szabad feladni.!
      Fannii J.
      xx.

      Törlés
  2. Sziasztok!
    Szinte a kezdetektől követem a blogotokat, mert imádom a gondolkodásotokat, és a kritikáitokat is.Emlékszem még az 'író van az olvasókért, és nem fordítva..' kampányotokra, és a ' le a sablontörténetekkel'-re is.Más blogokhoz képest szerintem visszafogottan fogalmaztok, és senkit sem tiportok a sárga földbe, pedig mint kritikaíró tudom, hogy néha nehéz visszafogni 'magunkat'.Még ha nem is tetszik neki a kritika, elég lenne megköszöni, ahelyett, hogy totál hülyét csinál magából.
    Sajnos, a mai bloggervilág már más, mint régebben volt.Sokkal inkább kezd olyan lenni, mint a külvilág, a sok névtelen 'oltogatással', meg a divat bloggerekkel, de sajnos kevesen vagyunk ahhoz, hogy megállítsuk ezt a folyamatot...
    Mindenesetre Ti maradjatok ilyenek, amilyenek vagytok, és ne foglalkozzatok azokkal, akik nem tudják elfogadni az igazságot!

    U.i:Nagyon örülök, hogy visszatértetek!

    Lisa Nowell xx

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lisa!

      Nem tudod elhinni mennyire jól esnek a szavaid, hogy kitartasz mellettünk és, hogy a kezdetektől fogva velünk vagy. Ezért rettentő hálásak vagyunk neked mindketten.
      Próbáljuk mindig normálisan megírni a kritikákat úgy, hogy az senkit ne sértsen de igen. A hatvanadik 1D fanfic után már nem sok türelme van az embernek főleg úgy, hogy a hatvanból ötven olvashatatlan. A borzasztó csak az, hogy az írók ezt képtelen belátni és elhiszik az irományukról, hogy jó.
      Sajnos igazad van abban, hogy a blogspot világa már igencsak - hogy is mondjam - elfajzott. Tele van irástudatlan, fantázia szegény "bloggerekkel", akik nem képesek belátni azt, hogy nem értenek ahhoz, amit csinálnak. És ahogyan mondtad is sajnos ők vannak már többségben, nem vagyunk elegen ahhoz, hogy "leszámoljunk" velük.

      Köszönjük, hogy itt vagy még velünk és támogatsz minket. Az esetleges hibákért bocsi, telefonról írtam.

      Fannii és Jennii

      Törlés